Dog

Eerste hulp bij tandjes wisselen

Wanneer begint het tanden wisselen – of wat je écht wil weten: wanneer stopt het? En hoe verzacht je zijn pijn en de jouwe? Zo overleef je de tandenwisselperiode van je pup!

4 à 7 maanden

Je pup krijgt al na 2 weken melktandjes. Rond 4 tot 7 maanden maken die puppytandjes mondjesmaat plaats voor een echt volwassen hondengebit met 42 snijtanden, hoektanden en (voor)kiezen. Benieuwd hoe hij zijn nieuwe tandenset gaat gebruiken?

Zeg eens aaa

Het best kijk je al van jongs af aan geregeld in de mond van je pup, zodat hij de handeling gewoon wordt en accepteert. Zo kun je tijdens het tanden wisselen checken of zijn melktandjes niet blijven staan. Als je na 30 weken nog melktandjes spot, is het slim om contact op te nemen met je dierenarts. Trek zeker nooit zelf tanden uit maar laat de natuur zijn werk doen om te vermijden dat de wortel breekt en een infectie optreedt.

Als een pup met kiespijn

Wanneer je pup tandjes gaat wisselen, kan hij daar behoorlijk wat last van ondervinden. Zo kan zijn eetlust verminderen, kan zijn adem wat gaan ruiken en gaat hij wellicht meer kauwen. Hij zoekt iets – wat dan ook – om zijn tandpijn op weg te kauwen: een speeltje, een stuk muur of zelfs je lievelingsschoenen!

Slimme pijnstillers

Als je niet wil dat je pup te veel last heeft van zijn tandjes (of dat hij bijgevolg je hele huisraad opeet), zijn er wel een aantal manieren waarop je zijn tandpijn kunt helpen verzachten:

– Geef hem enkel zachte speeltjes. Hard en niet-flexibel speelgoed vermijd je het best: daarmee kan hij zijn tandjes verliezen.
– Stop hem af en toe een ijsblokje toe waarmee hij zijn tandvlees kan verdoven. Er bestaan ook speciale bijtringen voor pups die je in de diepvries kunt stoppen met hetzelfde resultaat.
– Schakel over op nat voer als je merkt dat hij zijn droge brokken moeizamer kan wegkauwen.