Dog

Zo verschilt een hondengebit met dat van jou

Snijtanden om zijn prooi te pakken, hoektanden om ’m vast te houden en (voor)kiezen om hem stuk te kauwen. Hoewel je trouwe viervoeter tam is, heeft hij het hondengebit van zijn wilde voorouders nog. Maar hoe zit dat precies in elkaar?

Muil vol tanden

Een pup begint al 2 weken na zijn geboorte melktandjes te krijgen, die na 8 à 10 weken volledig zijn. Die 28 puppytandjes zijn vlijmscherp en beginnen na ongeveer 4 maanden weer uit te vallen. Dat kan heel wat ongemak met zich meebrengen, maar met onze tips maak je het tanden wisselen heel wat draaglijker. Als je hond 7 à 8 maanden oud is, beschikt hij over zijn volledige ‘echte’ gebit met maar liefst 42 parelwitte tanden.

Tand om tand

Je hond heeft 12 snijtanden aan de voorkant van zijn mond. Die gebruikt hij om dingen op te rapen, restjes uit botten te schrapen en om zichzelf te verzorgen. Zijn 4 hoektanden dienen om iets stevig vast te houden, zoals een snoepje of speeltje. Ook heeft hij 16 premolaren of voorkiezen, die het grotere kauwwerk voor hun rekening nemen. Als je je hond iets groots geeft om te kauwen, gaat hij het met zijn snijtanden aannemen en meteen doorschuiven naar zijn voorkiezen aan de zijkant. Ten slotte gebruikt je hond de 10 kiezen achter zijn voorkiezen om grotere items zoals koekjes of botten te breken.

Verzorging

Het gebit van een hond ziet in verhouding met dat van een mens minder af. Hondenvoeding bevat weinig suiker, waardoor gaatjes ook zeldzaam zijn bij honden. Wel hebben maar liefst 4 op 5 honden ouder dan 3 jaar een tandvleesaandoening. Voorkomen doe je door de tanden van je hond elke dag te poetsen of door hem een lekkere kauwstick voor een gezond gebit te geven, zoals Pedigree® Dentastix™. Welk product het best bij jouw hond past, lees je hier!