Dog Cat

Zo hou je je hond en kat koel tijdens de zomer

Als de temperaturen buiten stijgen, is het belangrijk dat je je huisdier koel houdt. Met deze 7 zomerse hittetips zorg je ervoor dat je hond of kat niet oververhit geraakt.

1. Stop het scheermes

Hoewel het logisch lijkt om je hond of kat te scheren in de zomer, doe je dat meestal beter niet. De vacht van je huisdier is niet hetzelfde als je eigen haar en houdt hem van nature warm in de winter en koel in de zomer. Bij honden met een hele dikke en lange vacht kun je het wel overwegen om ze te scheren.

2. Smeer zonnecrème

Ook katten en honden kunnen verbranden, zeker de dieren met een witte of lichte vacht. De rug, oren en neus zijn het gevoeligst en bescherm je dus best met een speciale zonnebrandcrème voor katten en honden die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.

3. Zorg voor schaduw

Geef je huisdier buiten een plekje in de schaduw onder een boom of investeer in een zonnescherm.

4. Hou het huis koel

Doe de gordijnen dicht en zet de airconditioning aan of gebruik een waaier om je huisdier binnen fris te houden.

5. Water, de rest komt later

Zorg altijd voor fris water voor je huisdier en ververs het regelmatig. Je kunt ook ijsblokjes in de drinkbak leggen voor een extra koel effect. Honden nemen ook graag een verfrissende duik. Neem hen daarom eens mee naar een plas of koop een kinderbadje om in je eigen tuin te zetten. Laat je hond wel niet meteen het water in plonsen, maar laat hem eerst in het water staan met zijn poten zodat zijn lichaam went aan de koudere temperatuur.

6. Geef eten op vaste tijdstippen

Tijdens het eten en verteren produceert je huisdier verrassend veel lichaamswarmte. Je geeft hem daarom best alleen ’s ochtends en ’s avonds wanneer het buiten koeler is.

7. Hou het rustig

Vermijd wilde spelletjes in de zon en laat je hond of kat genoeg rusten om af te koelen. Wandelingen met je hond doe je ook best in de ochtend of avond wanneer het koeler is. Laat hem op gras lopen in plaats van de weg, die temperatuur kan al snel oplopen.