Dog

Is jouw hond een lastige eter?

Soms merk je bij je hond dat hij minder goed eet dan tevoren. Of misschien is hij nooit een goede eter geweest en komt hij erg kieskeurig over. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Er zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je hond een lastige eter is, waardoor je kunt ontdekken wat precies de oorzaak van dat gedrag is.

  1. Trekt je hond bij het eten pijnlijke grimassen?

Je kunt zijn gebit zelf controleren op problemen, maar ga zeker ook eens langs bij de dierenarts voor een volledige check-up. Het probleem kan zich situeren in zijn bek of keel, maar net zo goed in zijn spijsverteringsstelsel.

  1. Beweegt je hond voldoende om de energie uit zijn voedsel te verbranden?

Als je je hond niet regelmatig uitlaat, is dat een eerste puntje op je to-dolijst! Geef hem trouwens eten na de wandeling, niet net ervoor. Na het eten heeft je hond wat rust nodig om te kunnen verteren.

  1. Schrokt je puppy plots eten binnen of kauwt hij net overdreven hard?

Misschien komen zijn tandjes erdoor en zorgt dat voor ongemak. Probeer zeker eens een van onze tips voor Eerste hulp bij tandjes wisselen.

  1. Blijft eten vaak lang in zijn bakje staan?

Als je een hond te veel eten in een keer geeft, laat hij waarschijnlijk een deel staan omdat hij het simpelweg niet op krijgt. Tegen dat hij opnieuw honger heeft, kan het voedsel zijn smaak verloren zijn en wil je hond het niet meer. Splits dagelijkse hoeveelheden op in kleinere porties en probeer je aan vaste tijdstippen te houden.

  1. Ben je overgeschakeld van merk of smaak?

Het gaat niet alleen om de nieuwe smaak waar je hond moeilijk over lijkt te doen. Abrupte veranderingen qua eten kunnen overgeven of diarree tot gevolg hebben. Overschakelen doe je geleidelijk, idealiter over een tijdspanne van een week.

  1. Kan je hond niet ongestoord eten?

Net als een mens heeft een hond ook een rustige omgeving nodig om te kunnen genieten van zijn eten. Met mensen of andere huisdieren te dicht in de buurt kan hij het gevoel hebben zijn eten te moeten verdedigen. Zorg ook altijd voor een schone eet- en drinkbak. Honden zijn erg gevoelig voor geurtjes.

  1. Voelt je hond zich minder goed?

Is zijn favoriete familielid (tijdelijk) weg? Is er een nieuw huisdier bijgekomen? Heeft je hond net een grote schrik opgelopen? Of zit hij misschien (jawel!) in zijn puberteit? Dan kunnen emoties een grote rol spelen in zijn eetlust. Geef hem wat tijd. En extra knuffels!