Cat

Katten en kinderen: dit moet je weten

Heb je kinderen en ben je van plan een kat in huis te halen – of omgekeerd? Katten en kinderen zijn heel nieuwsgierig, maar met deze tips zorg je er gelukkig voor dat ze goed met elkaar overweg kunnen en veilig samen spelen.

Baby’s en katten

Kleintje op komst? Een gewaarschuwde kat … Bereid haar voor op een nieuw gezinslid door af en toe babygeluiden te laten horen (bv. via YouTube) en zet alle meubels en babyspullen al op voorhand klaar zodat je kat eraan kan snuffelen en wennen. Wanneer de baby er is, zorg je uiteraard altijd voor supervisie en laat je de kat niet in het babybed komen.

Leren aaien

Geef je kinderen eerst een speelgoedkat en toon hen hoe je er voorzichtig mee omgaat. Leer hen ook waar ze de kat wel mogen aaien (haar oren, borst, nek en rug) en waar beter niet (haar buik, staart en achterpoten).

Speeltijd!

Katten en kinderen kunnen goed samen spelen, zeker als jij een rol als scheidsrechter opneemt. Leer je kinderen bijvoorbeeld hoe ze kunnen apporteren met de kat of spelen met een kattenspeeltje met touwtje. Volwassen katten zijn ideale speelmaatjes, maar ook met kittens en oudere katten kunnen kinderen zich goed amuseren. Leer je kids wel dat jonge en oudere katten veel rust nodig hebben en spelletjes sneller beu worden.

Me-time voor je kat

Kinderen in huis kunnen heel druk zijn, ook voor je kat. Geef haar daarom een persoonlijke oase van rust: haar eigen mand, krabpaal en kattenbak in een rustige omgeving waar de kinderen niet mogen komen.

Maatjes voor het leven

Katten, leuke speelmaatjes voor je kinderen? Absoluut. Onderzoek heeft immers aangetoond dat kinderen met huisdieren betere empathische en sociale vaardigheden ontwikkelen. Ook hebben huisdieren therapeutische effecten op je kids: ze verlagen hun bloeddruk en verminderen stress en angstigheid.